Product hero image

Sponsoreret: Sådan virker kompressionsstrømper

Sådan virker kompressionsstrømper

Kompressionsstrømper eller støttestrømper er særligt populære blandt kvinder. Ældre kvinder samt gravide og sengeliggende har større risiko for årebetændelse og blodpropper i benene. Det kan man i høj grad forebygge med kompressionsstrømper. Derudover bliver strømperne også flittigt brugt til træning og flyrejser.

 

Blodet pumper altid rundt i vores kroppe. Hjertet pumper blodet ud til kroppen, og så er det via vores vener, at blodet bliver sendt tilbage til hjertet. Sådan går blodcirkulationen i ring. Det kan dog være hårdt for venerne at skulle transportere blodet, især helt nede fra benene. Der kan være flere grunde til, at ens krop bliver særligt anstrengt af at skulle sende blodet op igen fra benene. Det kan eksempelvis være, at man er ældre eller gravid. Her kommer kompressionstrømper ind i billedet.

 

Kompressionsstrømper gør det lettere for venerne at presse blodet fra fødderne og op mod hjertet. De hjælper altså med at øge trykket i blodcirkulationen og forhindrer dermed, at blodet samler sig i benene. Derfor kan de være med til at forebygge blodpropper, svigtende veneklapper og åreknuder. Derudover kan de være en støtte, hvis ens ben er særligt udmattede.

Forebyggelser af blodpropper hos kvinder

Kompressionstrømper kaldes også mange andre ting, heriblandt støttestrømper og løbestrømper. De har nemlig mange forskellige formål. En af dem er at forebygge blodpropper. Det er især relevant for ældre kvinder, hvor risikoen for blodpropper er steget med alderen. For yngre kvinder kan der ligeledes være risiko for blodpropper for gravide eller sengeliggende. Når man bliver ældre, får blodet ofte sværere ved at løbe rundt, som det skal, ligesom det for sengeliggende og gravide kan være svært for blodet i benene at blive pumpet hurtigt nok rundt i kroppen. Det øger risikoen for, at blodet størkner, og at man dermed kan få en blodprop. Derfor er kompressionstrømper en rigtig god støtte, da den skaber et tryk, der både fjerner ubehag og væske i benene, samt forhindrer dannelse af årebetændelse. Det er altså både mere sikkert og rart at bruge støttestrømper. 

Kompressionsstrømper til rejse og sport

Det er ikke kun til forebyggelse af blodpropper, at man bruger kompressionsstrømper. De bliver faktisk også brugt flittigt i en række andre sammenhænge. Der er eksempelvis mange, som bruger støttestrømper, når de skal ud og flyve. Når man sidder i et fly i lang tid, kan der nemt samle sig væske i benene og dannes et ubehageligt tryk, som man kan afhjælpe ved brug af støttestrømper. De kan simpelthen være med til at give ekstra komfort under en rejse. Af samme grund er der også mange, der ynder at bruge strømperne, hvis de har lange dage med stillesiddende arbejde.

 

Derudover er kompressionsstrømper meget populære blandt atleter og andre folk, der træner meget. Strømperne har nemlig vist utroligt gode resultater i forhold til at forbedre præstation både under træning, men også i den efterfølgende restitutionsproces. Derfor er mange kompressionstrømper også udviklet til at understøtte træning. Når man forbedrer blodcirkulationen, så vil man reducere risikoen for skade og ømhed, mens også udbyttet af næring og syre i muskerne bliver forbedret. Der er altså en række gode grunde til, hvorfor kompressionsstrømper er populære for atleter og mange andre grupper.